All dansträning baseras på någon form av teknik som skapats av en koreograf/pedagog. Koreografen har haft dansare knutna till sig och insett att de först kanske behöver lära sig hennes/hans personliga universum av rörelser. Et voilà, en skola bildas. I klassisk balett finns t ex Vaganova, Cechetti, Bournonville, Royal Academy of Dancing m fl. I jazzdans/modern dance finns Dunham, Horton, Luigi. I street finns locking, popping, breaking, hip hop m fl. I modern dans Graham, Cunningham, Limone, i postmodern dans releaseteknik, kontaktimprovisation, kinetic awareness, BMC.
Exempel på Horton-teknik, dvs den teknik som koreografen Lester Horton (1906-1953) skapade:
Lester Horton bildade sitt allra första danskompani 1932. Här är the Beloved som fick sin urpremiär 1948, med Dancetheatre of Harlem. Från dansteknik till danskonst:
Kontaktimprovisation är en dansteknik som utvecklades av Steve Paxton, född 1939 i Arizona. En teknik där två eller fler människor utforskar tyngdlagen gemensamt. Här berättar han om sitt arbete och om hur han influerats av den japanska träningsformen aikido:
Här använder sig dansare av hans teknik, kontaktimprovisation, på en festival i Italien 2007:
En annan pionjär inom dansimprovisation är Anna Halprin, född 1920 och ännu verksam i San Francisco, både koreograf och pedagog:
Här är ett exempel på releaseteknik som inspireras av bl a capoeira:
Här är en koreografi av Helena Franzén, ytterligare ett exempel på hur dansteknik blir danskonst:
Det finns också professionella dansutbildningar för dansare med funktionvariationer. Här är en dansteknik som heter Shannon-tekniken, skapad av Bill Shannon, för dansare på kryckor. Här visar Bill Shannon själv denna dansteknik:
och här är en av hans adepter, Claire Cunningham, en stjärna i det internationella danslivet:
Här är en lektion med en av jazzdansens gurus, Matt Mattox (född 1921 i Oklahoma):
En intervju med Matt Mattox:
Här är ett exempel på klassisk japansk dansteknik som också lärs ut av olika skolor som leds av olika koreografer. De tre största skolorna heter Hanayagi, Fujima och Nishikawa. Geishornas dansskola leds av Inoue.
Jag avslutar med att presentera Martha Graham (1894-1991) och Graham-tekniken, som räknas till en av de moderna dansteknikerna. (Alltså inte nutida) En teknikklass:
Night Journey med Martha Graham Dance Company:
Hej Ami
Du har sammanställt något som jag tror många som arbetar med dans (eller är intresserade av dans) önskat länge. Toppen, tack!
GillaGilla
Hej Marianne! Tack. Det känns bra att kunna samla kunskap på detta sätt – nu när det verkligen
går att hänvisa till filmklipp så enkelt. Hurra för Youtube. 🙂 Ami
GillaGilla
Wow – vilken superlektion i dans! Och vilken nostalgitripp till morgonklasser i Hortonteknik på Statens Baletthögskole i Oslo i mitten på 80-talet…. Kommer ihåg den hysteriska releveen i flatback som skulle tas vidare upp till stående på halvtå…Den är en utmaning 😉
Nu måste jag klicka mig vidare till Marta Graham!
GillaGilla
Ja, vi hade också en hel del Horton med Kenneth Gustafsson och Anna grip. Vad stark man blev!
GillaGilla
Tack snälla Ami!
Råkade din bildande sida, precis innan jag ska hålla några seminarier om fridansens historia för ca 40 studenter. Nu har jag något att referera vidare till för egna upptäcktsfärder.
Inslaget om Anna Harper berörde mig mycket.
Tack snälla du! Inspirerande!
Hälsningar Maria Nordlöw
GillaGilla
Så bra Maria. Jag var i Japan när du skrev så jag kunde inte svara förrän nu. Hoppas dina seminarier gick bra. Du får gärna fråga om det är något särskilt du vill veta om dans. Ha det bra, Ami
GillaGilla