Om Ami Skånberg Dahlstedt
Ami Skånberg Dahlstedt har drivit Bloggen om Dans sedan 2010. De första åren bekostade Kultur i Väst många av inläggen då de arbetade för ökad kunskap om danskonst i samhället. Ami Skånberg Dahlstedt är scenkonstnär, koreograf, filmskapare och författare, utbildad på Balettakademien, Akademi Valand, Nishikawa Ryu och Högskolan för Scen och Musik. Hon är för närvarande doktorand på Dance Department, University of Roehampton och adjunkt i dans på Högskolan för Scen och Musik.
Ami varvar sceniska verk, ofta solon, med interventioner i olika offentliga rum och samarbetar gärna med andra konstnärer och konstformer. Hennes gestaltningar tar ofta sin utgångspunkt i den personliga berättelsen och i kroppen som minnets arkiv. Hennes verk A Particular Act Of Survival vann Scenkonstgalans pris 2015.
Den långsamma gångtekniken suriashi är central i Amis praktik, vilket hon har studerat sedan 2000 med sin lärare Nishikawa Senrei i Kyoto, Japan. Sedan 2014 går hon i suriashi på olika platser i världen, ensam och tillsammans med andra som en aktivistisk scenkonstpraktik. Hon utforskar också de olika dialekter som hennes dans innehåller, där Nihon Buyō har varit en viktig kunskapskälla sedan nitton år. Hennes filmer är utgivna av Njutafilms och går att beställa på nätet.
Ami har varit gästlärare på universitet i England, Frankrike, Japan och Lettland. Hon har undervisat på masterprogrammet Contemporary Performative Arts på Högskolan för scen och musik och handlett studenter. Ami är aktiv inom konstnärlig forskning och organiserade Artistic Research symposium 2015–2018 för Nordiskt Sommaruniversitet, tillsammans med den engelska konstnären Dr Lucy Lyons. Hon är sedan 2017 medlem i Peer Review Board för Journal of Artistic Research.
Från januari 2019 undervisar Ami i dansteori och danshistoria på danslärarprogrammet, samt i dans som estetisk läroprocess för förskollärarprogrammet.
Se en film av Amanda Clausen om Ami Skånberg Dahlstedts scenkonstpraktik här
Ami bjöds in av intendent Petra Holmberg på Östasiatiska Museet att att välja ut något från museets samlingar. Hon valde ett objekt som har med dans att göra. Se filmen från Östasiatiska här
Hej Ami.
Hoppas allt är väl.
Vilken hemsida du har, smått impad. Ligger själv ljusår efter.
Tänkte fråga dig hur du gör med snuttarna från YouTube? Hur får du fram bara själva videobilden utan att hela youtube-sidan öppnas? Är de så att du bara har så mycket plats i din server att du kan ha filer lagrade där?
Avslöja detta för mig, var så snäll. 🙂
Mvh
Heikki Räätäri
Gabriels pappa
GillaGilla
Underbar blogg! Finner ingen kontaktinformation. Kunde du vara intresserad av att göra en gästbloggning hos oss? Vi driver http://www.tangotango.no, vilket är en sida för såväl vår tangoskola som för vår blogg. Googlestatistiken säger att vi har 1500 besökare/månad. Vårt webhotell säger att vi har 8000. Vi har oavsett en ok mängd med besökare. Hoppas du är intresserad. Ta kontakt i så fall.
Vänliga hälsningar från Magnus
GillaGilla
Hej Magnus! Visst kan jag det, roligt att du gillar denna blogg!
Du kan skriva till mig på ami och så snabel-a och så amiskanberg.se.
Hälsn
Ami
GillaGilla
Thanks for the recognition.
If I remember correctly it was you and Palle who first came up with the name Kulturvara later I change it Kultivara to make it more unique and suggest many cultures.
Later after the millennium project it was developed into the Imternational Kultivara Kafe Society with the help of my friends Ahmed and Saki and others
To further fill in it was Marie Dahlgren and I who developed the concept of Participatory/Kultur when applied for a grant from Framtids Kultur.
Exciting and interesting times. 🙂
GillaGilla
Really, John, I did not remember that, about Kulturvara?? I only remember good times with painting and sushi in Manhattan and in Gothenburg. And the self portraits. It seems there is a spin off from your hard work!
GillaGilla
Såg fdig ör första gången igår som Dansdocka i kortfilmssamlingen Danssyndrom. Jag har inte ord för den glädje och förnöjelse du skänkte. Jag är däckad! Du har ett underbart uttryck och klädvalet är genialt. Från och med igår är jag en av dina beundrare. Ska söka mer saker om dig. Pantomim är en konstart jag hyllar som en av de finare. Åh, tack! Ska försöka att inte missa dig i fortsättningen om du gör något i Göteborg. Mvh Inger olsson
GillaGilla
Hej Inger, så roligt att du hittat Danssyndrom! Var såg du filmen? Jag kan berätta att det kommer ut en ny film på DVD om en månad. Den heter Solens Dans och handlar om mitt möte med dans i Japan. Jag hör av mig!
GillaGilla
Hej Ami, ville bara skriva en kort rad och tacka för din fina blogg om min syster, Kum-Ah. Du kände henne uppenbarligen mycket bra, och det var ett fint och personligt inlägg. Tack.
GillaGilla
Tack Mimi, jag har skrivit till din mailadress.
GillaGilla
[…] scen och musik i Göteborg och jag medverkar i en dekonstruktion av Japansk dans under ledning av Ami Skånberg Dahlstedt. Vi rockar loss med antik koreografi till smörig Japansk julsång. Och det är första gången, i […]
GillaGilla
Tack för dansbloggen.Så kul och känna igen så många fina danspersonligheter.Roligt att du blev proffs.
Vi dansade ihop hos Gabriela Voinea 1983-74.vi dansade nog ihop på dansforum, tror jag.
Minns du ngn Per Andersson , klassisk balett.
💃 Fantastisk blogg ,Tack!
GillaGilla
Hej Ulrika!
Tack för att du skriver och för att du läser. Undrar vad Gabriela Voinea gör idag? Åh, jag hittade en artikel nu, från 2004: http://www.avantaje.ro/articol/viata-mea-este-un-roman-568366 Hon verkar arbeta med att undervisa dans på barnhem i Rumänien. Per Andersson,var det han som hade de fina vulkanskydden som var som strumpor?
GillaGilla